ADAY ÖĞRENCİ

Sanal Gerçeklikte Yerini Al, Hayallerini Gerçeğe Dönüştür.

05.07.2020

Sanal Gerçeklik Nedir?

Sanal gerçeklik, kullanıcıların çeşitli araçlar aracılığıyla sanal ortamlara dahil olmaları ve 3 boyutlu ortamlardaymış hissi yaşamalarını sağlayan bir teknolojidir. Bireyler o ortama girdiği andan itibaren gerçekle bağlantıları kopar ve tamamen sanal gerçekliğin yaratıldığı ortamda olma hissini yaşarlar.

Neden Sanal Gerçeklik?

Sanal gerçeklik konseptinin hayata geçmesini sağlayan en önemli faktör; bireyin yaşadığı dünyanın sınırlamalarından kurtulup, yeni ve farklı bir evreni tecrübe etme arzusudur. Bu arzu teknolojinin evrimleşmesine ve cihazların geliştirilmesine ışık tutmuştur. Sanal gerçeklik sayesinde görme ve yaşama imkanı kısıtlı olan tüm olgular deneyimlenebildiğinden yakın gelecekte bu teknolojinin tüm hayatımızda kullanılması zorunluluğu doğacağını öngörüyoruz.

Sanal Gerçeklik Yakın Gelecekte Hangi Alanlarda Kullanılacak?

Günümüzde eğitim alanı, özellikle de yaşadığımız pandemi süreci ile birlikte geleneksel öğretim metotlarının dışına çıkmaya başladı. Bu süreç bize online eğitimin ne kadar önemli olduğunu ve teknolojik altyapısı uzaktan eğitime hazır olan Üniversitelerin bu sürece ne kadar hızlı adapte olabildiğini gösterdi.

Gelişen teknoloji öğrencilerin karmaşık içerikli konuları, sanal gerçeklik cihazları aracılığıyla eğlenceli ve kolay bir şekilde öğrenmelerini sağlıyor. Ayrıca öğrenciler bu ortamdaki nesneler ile etkileşime geçip onlar hakkında daha çok şey öğrenebiliyor.

Örneğin öğrenciler, mimarlık dersinde anlatılan mekanları sanal gerçeklik sayesinde dolaşırken hocasının anlattıklarını dinleyebilecek; daha doğrusu yaşayabilecekler. Bu sayede öğrencilere istenilen bilgi çok net ve açık bir şekilde anlatılabilecek, öğrencilerin konuyu doğru şekilde anlama ve öğrenme yüzdesi önemli ölçüde artacaktır.

Sanal gerçekliğin kullanılabileceği alanlardan bir diğeri de sağlık. Bu teknoloji sayesinde yaratılan sanal ameliyat simülasyonları, tıp öğrenimi gören öğrencilerin pratik kazanmasına olanak sağlayacak. Ameliyat gibi özel tecrübe gerektiren ve hayati önem taşıyan durumlarda doktorların önceden hazırlıklı olmasının ne kadar önemli ve paha biçilemez olduğunu vurgulamak gerekir.

Sanal gerçeklik teknolojisi, şaşırtıcı bir şekilde fobik rahatsızlıkların tedavisinde de etkili bir şekilde kullanılmaya başlandı. Fobik rahatsızlıkları olan kişilerin büyük bir çoğunluğu sorunlarının kaynağına inmekten kaçınır. Oysa ki fobinin tedavisi tamamen korkuyla yüzleşmektir. Aerofobi (uçuş korkusu) hastasını tedavi etmek için uçağa bindirerek yüzleştirmek gibi zor bir yol yerine, sanal gerçeklik gözlüğü takmaya ikna etmeniz yeterli olacak! Özellikle psikoloji bölümü için sanal gerçeklikle bir nevi iyileştirmeye yönelik uygulamalar yapılması söz konusu olabiliyor.

Sanal gerçeklik golf, atletizm, kayak, tenis, futbol gibi bir çok spor dalında sporculara antreman desteği sunuyor.

Sporcular bu teknolojiden tekniklerini geliştirmek için yararlanıyorlar. Örneğin, bireysel takiplerde daha hızlı olmak isteyen bir parkur bisikletçisi ve vuruşunu geliştirmek isteyen bir golf oyuncusu rahatlıkla bu teknolojiden faydalanabilir.

Kullanılan sistem, sporcunun tekniğini geliştirmesine yardımcı olmak için onun hareketlerini takip eder ve zayıf yanlarını belirleyip antreman düzenini bu verilere göre ayarlayabilir.

Moda sektörüne bağlı markalar sanal moda mağazaları açıyor. Tiyatrolar bu teknoloji aracılığıyla interaktif oyun sergileyebiliyor, müzeler ise sanal tur düzenleyebiliyor. Kısacası hemen her alanda bu teknoloji kullanılarak, insanlara farklı bir deneyim yaşayacakları sanal ortamlar oluşturuluyor.

Sanal gerçekliğin kullanıldığı bir diğer sektör ise Turizm. Aklınızda seyahat için 3 farklı destinasyon var ama karar vermekte zorluk çekiyorsunuz. Sanal gerçeklik gözlüğüyle ortamı gözlemlemeye ne dersiniz? Tabii koklamak mümkün olmayacak ama yine de orada olma hissini az da olsa yaşayacaksınız.

Mühendislik alanında ise Sanal prototiplerin, benzetim modelleriyle desteklenmesi Çok daha etkin mühendislik analizlerine olanak tanıyacaktır. İnsan faktörüne ait performans ve ergonomik çalışmalar daha kolay bir biçimde analiz edilebilecektir. Montaj, üretim ve bakım faaliyetlerinin sanal benzetimleri pek çok problemin daha kolay görünmesini sağlayacaktır.

Sosyal izolasyonun zorunlu hale gelmesi ile birlikte artırılmış gerçeklik tabanlı alışveriş uygulamalarından, sanayide kullanılan destek sistemlerin, sanal gerçeklik toplantı hizmetlerinden eğitim simülasyonlarına kadar farklı örnekleri hayatımızda çok daha sık şekilde kullanmaya başlayacağız.

Haliç ve Sanal Gerçeklik

Haliç Üniversitesi 7 Fakülte, 2 Yüksekokul, 1 Meslek Yüksekokulu, Konservatuvarı ve Lisansüstü Enstitüsü ile sağlık, mühendislik, mimarlık, spor, sanat gibi geniş bir spektrumda eğitim ve araştırma misyonuna 1998 yılından beri devam eden bir üniversitedir. Sanal gerçekliğin bu geniş spektrumda tüm bölümlerimize hitap eden bir teknoloji olması ve kısa vadede hayatımızın büyük bir bölümünü işgal edecek olduğunu öngörüyoruz. Bu sebeple sanal gerçekliği tüm bölümlerimize entegre ederek, öğrencilerimize çağın gereksinimleriyle donatılmış bir eğitim deneyimi yaşatmayı hayal etmekteyiz.

Belki de koronavirüs sonrasında yeni normal hayatımız, uzun bir süredir konuşulan ve çeşitli filmlere de defalarca konu olan, insanların tamamen sanal gerçeklik evreninde var olduğu bir yaşam tarzına ilk adım olabilir. Sizlere çağı yakalayan, yani gerçekliğin yeniden inşa edildiği bir dünya vadediyoruz. Bu deneyimleri yerinde yaşamak için sizleri tanıtım günlerimizde Sütlüce Kampüsümüze bekliyoruz.

Sevgili adayımız, sen de sanal gerçeklikte yerini al, hayallerini gerçeğe dönüştür.