• HIZLI ERİŞİM
  • captcha captcha

Kariyer Merkezi ve Mezun İlişkileri Ofisi, Vodafone Akıllı Köy ziyaretinde bulundu.

08.02.2019

Kariyer Merkezi ve Mezun İlişkileri Ofisi, 25-27 Ocak 2019 tarih aralığında Vodafone Akıllı Köy ziyaretinde bulundu. Kariyer Merkezi Müdürümüz Fatih Cetiz, Kariyer Merkezi Danışmanı Öğretim Görevlisi Mustafa Çetinkaya, İşletme Enformatiği öğrencimiz Faruk Şahin ziyarete katılmıştır. Aydın ili Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay’ın da katıldığı ziyaretin içeriği akıllı tarım ve ortaya çıkardığı yeni iş ve mesleklerdi.

Ziyaretin satır başları şöyle:

• Kırsaldaki yaşamı geleceğe hazırlıyoruz sloganı ile yola çıkan proje, teknoloji sayesinde bulunduğu köyün ekonomik durumunu iyileştirmektedir.
  • Çiftçiliğin prestijinin arttırılması gerekmektedir.
  • Çiftçinin bilinçlendirilmesi çevrenin korunmasını, üretim kalitesinin artmasını, tüketicilere daha kaliteli ve sağlıklı ürünlerin sunulmasını sağlamaktadır.
  • Tarımsal teknolojilerin ve uygulanabilir iş yapış şekillerinin yurtdışına ihracatı mümkündür. Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik alanında öğrenim görenlerin bu piyasaya yönelmesi önerilmektedir.
  • Tüm teknolojik gelişmelere rağmen rağmen çiftçinin kadim bilgisi çok değerlidir. Çocuk Gelişim Uzmanlarının kırsal yerleşim yerlerindeki çocukların teknoloji ile tarım yapabilmesini özendirmek için çalışmalar yapması önerilmektedir.
  • Meslek liselerinde akıllı tarım ve çiftçilik bölümleri açılabilir. Tarım teknolojileri bölümleri modern çiftçi yetiştirebilir.
  • Türkiye çiftçi yaş ortalaması 54. Bu nedenle gençlerin ekonomik kalkınma ve katma değer sağlayacak tarımsal işlere yönelmesi geleceğimiz için önem arz etmektedir.
  • Sosyologların kırsal yaşam hakkındaki araştırma ve önerileri çok değerlidir.
  • Girişimcilerin yerel tarımsal işletmeler kurması gelecek gıda problemini aşmamıza destek sağlayabilir.
  • Mimarların ekolojik mimarlık üzerine daha çok eğilmesi, köylerde yaşam kalitesinin arttırılması gerekmektedir.
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Grafik Tasarım bölümü öğrenci ve mezunlarının çiftçileri ve çiftçiliği topluma doğru lans etmesi, özendirmesi çiftçiliğin prestijini arttırabilir.
  • Endüstri, Bilgisayar, Elektronik ve Makine mühendisleri tarım teknolojilerinin geliştirilmesi için dünya örneklerini de inceleyerek Türkiye de girişimlerde bulunabilirler.
  • Moda Tasarımı öğrencilerinin şalvar dışında kırsal giyimi özendirmek için kreasyonlar yaratması tarımsal faaliyetlerin özendirilmesini sağlayabilir.
  • Kırsal alanlarda Turizm için cazibe merkezlerinin oluşturulması kırsal alanda kalkınmayı destekleyebilir.
  • Mütercim Tercümanlık öğrencilerinin çiftçilikle ilgili ingilizce bilgileri Türkçe’ye çevirmeleri tarımsal bilgi kaynağı desteği sağlayabilir.
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencileri tohum, filizlendirme vb. konular üzerinde yoğunlaşması akıllı köyleri güçlendirebilir.

Akıllı köy gibi projeler için girişimcilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tür projeler ekonomik kalkınma, çevresel gelişim ve sosyal gelişim üzerinde  pozitif değişim ve katkı sağlamaktadır. Farklı bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin tarımsal çalışmalara kendi mesleğince katkı sağlaması çok değerlidir.

Akıllı köylere neden ihtiyaç olduğunu gösteren 3 madde aşağıdaki gibidir:

• Tarımın genç nesillere aktarılan saygın bir meslek olmasını sağlamak
  • Tarım ekonomisini teknolojinin yardımıyla büyütmek
  • Köyden kente göçün durdurulması